Ердабово у књижевности

Ердабовски простор и људи Ердабова били су инспирација за многе писце. На пример, о родном Даљу је, у свом делу Успомене, доживљаји и сазнања, писао славни научник Милутин Миланковић. У Даљу је петнаестак година живео и радио књижевник Јаков Игњатовић, и у њему написао своја најпознатија дела, међу којима и Чудан свет. Ђорђе Оцић у свим својим романима пише о свом завичају. Бранко Бубало је писао о догађајима у Борову и Вуковару, Даљац Срђан Орсић се бавио делима даљских књижевника, а новинар и писац Горан Дакић свој роман је и назвао Даљ. Песнику Ђорђу Нешићу Ердабово је подлога за већину песама, али је он сачинио и дело Лук и вода, завичајни речник тога краја. Овде ћемо се полако упознавати са многим разноврсним књигама и у њима читати о духовном богатству овог простора.

У оквиру Ердабовске читанке доносимо и одломке из ових књижевних дела, док би ова страна би требало да буде библиографска збирка књижевних дела о Ердабову.

* * *

ТЕСТАМЕНАТ КРАЉА ПЕТРА ПРВОГ ОСЛОБОДИОЦА и СМРТ БЛАЖЕНОПОЧИВШЕГ ВИТЕШКОГ КРАЉА АЛЕКСАНДРА ПРВОГ УЈЕДИНИТЕЉА. Аутор Жарко П. Поповић, лицитар. – У Даљу, Штампарија Антун Рот, Осијек [1934?].8°. 22 стр. + 11. / Стихови.

LEGENDE ERDUTSKOGA KRAJA; Agencija lokalne demokracije, Osijek, 2007.legende