Dragan HAMOVIĆ

Dragan Hamović (Kraljevo, 30. 10. 1970) – pesnik, esejista, kritičar i književni teoretičar;

Diplomirao, magistrirao i doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu, na temama iz oblasti srpske poezije 20. veka. Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa Povelja i upravnik Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani” u Kraljevu, urednik u Zavodu za udžbenike, a sada je saradnik Instituta za knjižvnost i umetnost u Beogradu. Objavio je mnoge knjige, među kojima i: Album ranih stihova (pesme, 2007), Pesme od početka (eseji, kritike, zapisi, 2009), Matični prostor (eseji, 2012), Put ka uspravnoj zemlji (studija, 2016), Meko jezgro (pesme, 2016), Bežanijska kosa (2018).

Dobitnik je nagrade „Milan Bogdanović” za književnu kritiku, Nagrade SANU iz Fondacije Branka Ćopića za pesničku zbirku Matična knjiga, a povodom zbirke Zmaj u jajetu primio je „Zmajev pesnički štap” i Nagradu „Momčilo Tešić”. Za Meko jezgro, u izdanju Srpske književne zadruge, dobio je Zmajevu nagradu Matice srpske za najbolju zbirku poezije za 2016. godinu.

Svoje pesništvo predstavio je na manifestaciji „Jesen u Erdabovu” septembra 2016, a učestvovao je i na skupu o književnom delu Milutina Milankovića, koji se održao u novembru 2016. godine. Tri godine za redom, kao urednik programa Sajma knjiga u Beogradu, omogućavao je sajamskoj publici da se putem tribina bolje upoznaju sa erdabovskim izdavaštvom, i uopšte sa izdavaštvom Srba u Hrvatskoj. Januara 2017, dok su se ledolomci borili sa santama leda na čuvenoj daljskoj okuci, napisao pesmu o Dalju i njegovom zimskom Dunavu. U okviru „Jeseni u Erdabovu” 2018. u Dalju je, kao posebni savetnik ministra kulture Republike Srbije, svečano otkrio spomen ploču na rodnoj kući Đorđa Ocića.