Dragan TADIROVIĆ

Dragan Tadirović (Beograd, 1977) – grafički dizajner i fotograf;

Profesionalno se bavi grafičkim oblikovanjem i opremanjem knjiga. Član je Dizajn sekcije ULUPUDS-a. Grafički je urednik u Zavodu za udžbenike u Beogradu, gde je grafički uredio i opremio stotine udžbenika, knjiga i posebnih izdanja, od kojih su brojna nagrađena u više kategorija. Pored Zavodovih, radi i na izdanjima Instituta za književnost i umetnost, SKZ-a, Službenog glasnika, Matice srpske, SANU… Sertifikovani je Adobe Photoshop Expert i ima predavačko iskustvo iz oblasti Editorial Design-a. Autor je mini foto-monografije o Majdanpeku U dolini Malog Peka, 2012. Živi i radi u Beogradu. Realizovane publikacije izlagao je na sajmovima knjiga i izložbama u organizaciji ULUPUDS-a. Fotografije je izlagao na izložbama: Umetnost u Minijaturi, Majdanpek, BookILL Fest, Novi Sad, Međunarodni bijenale umetnosti minijature, Gornji Milanovac, Zemunski salon, Beograd. Nagrađen je: Plaketom za likovno-grafičku opremu biblioteke „Jazon” – Sajam knjiga, Herceg Novi, 2004. godine; Užim izborom za „Najlepšu knjigu godine” i Pohvalom žirija za Sabrane stihove Šarla Bodlera – 50. Međunarodni sajam knjiga, Beograd, 2005. godine; Nagradom „Zaharije Orfelin” za likovno-grafičko uređenje knjige Srpska grafika XVIII veka – 12. Međunarodni salon knjiga, Novi Sad, 2006. godine; Prvom nagradom u kategoriji foto-digital art – III međunarodna izložba Umetnost u minijaturi, Majdanpek, 2012. godine.

Grafički je opremio mnoga značajna i kapitalna izdanja među kojima su i, za Erdabovo značajna, Dela Đorđa Ocića (SKZ i Službeni glasnik, Beograd, 2012):

https://www.behance.net/gallery/16500921/The-Works-of-Djordje-Ocic

Osam knjiga Dela Đorđa Ocića kompletno je dizajnirao i opremio, a sa ovim izdavačkim projektom učestvovao je i na Godišnjoj izložbi dizajn sekcije ULUPUDS-a Umetnost je stvar 2013. godine. Uradio je idejno rešenje za naslovnu stranu zbornika radova, plakata, knjižice sažetaka za naučni skup „Povratak u Erdabovo”. To je rešenje poslužilo i kao osnov za naslovnice kasnijih projekata KNC „Milutin Milanković”.