Вуковарско српско певачко друштво „Јавор” / ВСПД „ЈАВОР”

Вуковарско српско певачко друштво „Јавор” / ВСПД „ЈАВОР” основано је 1868. године.javor-logoПоступак регистрације довршен је 1869. У оригиналним Друштвеним правилима као циљ оснивања „Јавора” стоји: „Циљ Друштва јесте да шири српску народну, уметничку, духовну и световну вокалну музику.” Током његове историје кроз „Јавор” су прошли многи значајни припадници српске заједнице. Почасни чланови су били и Стеван Стојановић Мокрањац, као и Јован Јовановић Змај те је у њихову част организовано и неколико програма. Током историје чланство Друштва је увек било вишенационално те су у друштву певали и припадници других народа. Друштво је прекидало са радом током Првог и Другог светског рата, када је његова имовина већим делом опљачкана и уништена, а након 1947. се забрањује постојање Друштва због српског предзнака. Поново је обновљен рад деведесетих година од када „Јавор” ради непрекидно без обзира на потешкоће и турбулентна времена. Тренутно је у „Јавору” активно тридесетак чланова а због ограничених финансија нема могућности за повећање броја певача. Јавор у свом репертоару изводи традиционалну духовну и световну музику. Седиште Друштва се налази у Српском дому у Вуковару. Првобитна зграда Српског дома подигнута је 1733. године за православну српско-рускословенску школу коју је основао Тимофеј Левандовски. Ова зграда изгорела је у пожару 1822. године. На истом месту сазидало се ново здање зграде. Пошто су у њој били смештени и ВСПД „Јавор” и Српска женска добротворна задруга, приступа се градњи нове зграде, која постоји и данас. Садашња зграда седишта „Јавора”, зграда Српског дома, изграђена је 1906. године.

Вођство ВСПД-а „Јавор” преузела је 2012. Александра Кртинић (девојачко Богдан), рођена Вуковарка.

Камерни мешовити хор основан је 2016. године с циљем извођења дела класичних и савремених композитора духовне музике. Састав броји 11 чланова:

Сопран
Јелена Ајдуковић
Александра Вукадиновић
Николина Топић
Ивана Топић
Александра Грујић
Алт
Александра Кртинић
Дамјана Кртинић
Тенор
Ненад Кесоња
Слободан Јелић (водитељ хора)
Бас
Перо Ђокић
Марко Кртинић

Први самостални концерт камерног мешовитог хора којим је Друштво кренуло да шири круг љубитеља хорске музике и којим је представило једногодишњи рад камерног хора био је Великопосни концерт у Саборном храму Светог оца Николаја у Вуковару.

„Јавор” 1936. године
(Преузето са Фејсбук странице „Јавор Вспд”, објава од 20. 02. 2018)