О свештеницима у Белом Брду у Матици српској

18. новембар 2016.

pozivnica

У пуној Свечаној сали Матице српске представљена је књига Свештеници у Белом Брду и прикљученија чији је аутор протопрезвитер-ставрофор Мирко М. Тишма. Ову свечаност заједнички су организовали Матица српска и Српска православна црквена општина Бијело Брдо. У име Матице скуп је поздравио њен потпредседник, проф. мр Ненад Остојић, а у име СПЦ општинe Бијело Брдо протојереј Зоран Симић. О књизи су говорили архимандрит Стефан Вучковић, игуман Манастира Велика Ремета, госпођа Јања Тодоровић, уредник књиге, и господин Ђорђе Нешић, управник Културног и научног центра „Милутин Миланковић” из Даља. Скупу се обратио и аутор књиге.

dscn8618
dscn8624

У уметничком делу програма учествовали су: др Исидора Поповић, Александра Крстић и мушка певачка група Културно уметничког друштва „Јован Јовановић Змај” из Бијелог Брда. Исидора Поповић је водила програм и рецитовала стихове. Александра Крстић је отпевала песме: Agios o Theos / Свјати Боже (Исаија Србин) и Господи помилуј. Мушка певачка група Културно-уметничког друштва „Јован Јовановић Змај” из Бијелог Брда је отпевала песму Жали Заре, комитску песму као спомен на Василија Трбића, велешког војводу, чувеног комиту рођеног у Бијелом Брду. Програм је пратила визуелна презентација с фотографијама из живота и деловања проте Тишме коју је осмислила и реализовала др Александра Новаков.

dscn8601dscn8619

Након представљања књиге настављено је дружење у Малој сали Матице српске, уз коктел и Бјелобрдску здравицу Ђорђа Нешића коју је изговорио Слободан Нешић. Организацију ове свечаности помогла је Редакција Српског биографског речника чији је дугогогдишњи сарадник прота Тишма.

dscn8626

Осим Новосађана, пријатеља и чланова Матице српске, догађају су присуствовали становници Бијелог Брда, Даља, Вуковара и Београда, велики број свештеника Бачке и Сремске епархије. Међу присутнима је био и протојереј ставрофор Јован Петковић, ректор Богословије „Свети Арсеније Сремац” из Сремских Карловаца.

(Извор: текст – сајт Матице српске; фотографије – Славко Бубало)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *