Вуковарски печати и екслибриси

15. октобар 2016.

У Градској књижници Вуковар отворена је изложба „Вуковарски печати и екслибриси као ознака власништва књига” аутора Боривоја Чалића.

dsc01253

На изложби су приказани екслибриси и печати вуковарских власника књига, али и локалних уметника који су их израђивали. Грађа је темељена на фонду Градске књижнице, док су одабрани примерци екслибриса и књига позајмљени из Градског музеја Вуковар.

dsc01212

Израз „ex libris” значи „из књига”, „између књига”, тј. књижнице. Најчешће је реч о уметнички обликованом листићу или налепници која се лепи на унутрашњу страну предњих корица књиге. Уз ознаку „ex libris” или превод тих речи, на листићу стоји име власника књиге или назив књижнице, као и разне информације које упућују на занимање или склоности власника (грб, портрет, монограм, неки симбол, узречица).

dsc01276

Аутор изложбе Боривој Чалић при отварању је, између осталог, рекао и следеће: „Намера је ове изложбе, дакле, представљање једне специфичне појаве везане за књигу и читање која је данас, као леп обичај, готово ишчезла из савремене културе. Изложба жели истовремено подсетити и на вуковарска друштва и удружења која су, уз испуњавање своје основне делатности, неретко поседовала и друштвену књижницу, често отворену и за ширу јавност. Подсећање је то и на старе Вуковарце који су неговали културу читања па се из печата из записа може запазити и пратити присуство књиге у свим друштвеним слојевима. Коначно, и не мање важно, Градска књижница Вуковар жели овом изложбом дати свој прилог неговању завичајне културе сећања.”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *